October 2012 - All About Love

Wednesday, October 31, 2012

Biar Gambar berbicara

1:36 PM
Biar Gambar berbicara
Blog di rank 1,622,893 di dunia..

Sudah selesai bayar hutang..

Dulu Xda yg viewed..Skg alhamdulillah
Entry ringkas waktu lunch..sebab kepala berat sangat ni..mungkin sebab lambat tidur(tgu & tolong hubby buat kereta semalam)..tolong buang angin break...

Dan mungkin juga tak makan semalam..sebab hubby lambat siap..dh nak jam 12.00 am...so masing2 hilang selera makan...
Read More

Happy Ending

12:00 PM
Happy Ending

Apa Yang Happy Ending ni..haha,,,sebenarnya semalam dua drama yg MV follow iaitu Justice In The City iaitu drama Cina di NTV7 jam9.30pm -10.30pm...dan Drama SaifulNita pun last episod juga..main di TV3 jam 10.30pm-11.00pm.


Credit to Google
Gambar di atas adalah pelakon utama cerita ni...dlm cerita ni Soo Wincci pun ada berlakon sekali...Drama ni mengisahkan kehidupan 2 orang peguam muda iaitu Jian Zhi(Shaun Chen) & Hui Qi(Chris Tong)...MV nda tahulah ada kah yg tgk drama ni..tp dlm drama ni ingatkan watak peguam you wei(remus kam) suami kepada Qian Yi (Soo Wincci) yang paling jahat...

Rupa2nya Le er(Emily lim) yg paling jahat...Le er ni merupakan kekasih pertama si Jian zhi dia kawen dgn dong Hai(elvis chin)...drg kononnya sdh bercerai tp sebenarnya hanya lakonan utk meyelamatkan harta dong hai..

Utk memastikan rancangan Le Er & DOng Hai berjaya..You Wei rakan subahat drg suruh Le Er kembali pada Jian Zhi kerana You wei sebenarnya cintakan Hui Qi yg merupakan anak muridnya.

MAsa mula2 MV tengok mmg nampak Si You Wei ni paling jahat sebab dia sanggup buat Qian YI jadi gila sebab dia mau bercerai dgn wifenya utk kawen dgn Hui Qi.

Memang geram jugalah tgk..sebab mula2 Jian ZHi masuk penjara atas tuduhan membunuh dong hai tpi lepas tue dia tidak didapati bersalah.nda cukup tue bapa jian zhi lagi ditangkap sebab teksi nya ada dadah..mas ni MV tambah geram dgn you wei...

Tp akhirnya Hui Qi sedar yg You Wei sebenarnya jahat & dedahkan perbuatannya pada polis.Masa ni lah nampak sudah yg Si Le Er jahat..dia bunuh si You Wei & buat si Hui Qi dituduh,,,tp Qian Yi terjumpa hp You Wei dan meyebabkan Le Er bunuh dia..Dan buat satu sms kononnya dia bunuh diri sebeb menyesal bunuh you wei

Namun,Hui Zhi nda anggap semua tue betul..sebab bila dia dibebaskan dr penjara Mak Cik Chen dtg bg hp you wei yg Qian Yi bg sebelum dia mati.Akhirnya,Hui Qi,Jian Zhi & bapanya rancang sesuatu utk dedahkan kejahatan Le Er..dan dia dijatuhkan hukuman mati..

Yang Happy ending nya ialah Jian Zhi & Hui Qi kembali bersama...dan endingnya mcm gambar dibawah

Pinjam dr google.
Ending yang sama juga utk drama SaifulNita.akhirnya Nita sedar yg di bukan perlukan Saiful utk melupakan kekasih pertamanya sebaliknya Nita cintakan Saiful..begitu juga Nita....Wow best jer kalau tengok cerita yg happy ending mcm ni..wakaka...terus dlm hati ada taman..hohoho

pinjam dr google.
Sorry entry ni terpanjang sebab terexcited pula tiba2..wakakaaka...Mama Qhayra kita sama jawatan yea..hehehe..MV buat semua..dr proses buku-daftar perolehan,katalog,spine label,susun buku,jaga kaunter,sirkulasi,fail, & perolehan.

Read More

Anugerah Bola Sepak Kebangsaan 2012

10:30 AM
Anugerah Bola Sepak Kebangsaan 2012
Credit utk google..
Salam...MV mau cerita pasal Anugerah Bolasepak Kebangsaan 2012 yang berlangsung pada 30.10.2012.Yang mana keputusan penuh anugerah ni membuatkan ramai yang tidak berpuas hati.Kenapa?Jom tengok keputusan ABSK 2012:

PENJAGA GOL TERBAIK
Khairul Fahmi Che Mat (Kelantan)

PEMAIN PERTAHANAN TERBAIK:
Mohd Aidil Zafuan Abdul Radzak (ATM)

PEMAIN TENGAH TERBAIK:
Safiq Rahim (Selangor)

PENYERANG TERBAIK:
Norshahrul Idlan Talaha (Kelantan)

PEMAIN HARAPAN:
Mohd Rozaimi Abdul Rahman (Sabah)

PEMAIN PALING BERNILAI:
Norshahrul Idlan Talaha (Kelantan)

PEMAIN IMPORT TERBAIK:
Marlon Alex James (ATM)

Kelab Terbaik: Sime Darby


FA Terbaik: Kelantan


Penyokong Terbaik: ATM



Pengadil Terbaik: Nafeez Wahab


Anugerah Khas Bolasepak Kebangsaan: Allahyarham Tan Sri Abdul Ghani Minhat
  
Anugerah Khas Program Pembangunan Bolasepak Kebangsaan: Ee Hong (Kementerian Pelajaran).


Ada yang nda puas hati kah??hahaha..MV ok jak...tahniah buat semua terutamanya Rozaimi @amy...hehehe..oh ya bab org nda puas hati di mana dan kenapa?jom tengok senarai calon2 akhir semua kategori:



SENARAI CALON ANUGERAH:
PENJAGA GOL TERBAIK:
Mohd Farizal Marlias (Negeri Sembilan)
Khairul Fahmi Che Mat (Kelantan)
Norazlan Razali (Selangor)
PEMAIN PERTAHANAN TERBAIK:
S. Subramaniam (Kelantan)
Mohd Aidil Zafuan Abdul Radzak (ATM)
Amirizwan Taj Tajudin (ATM)
PEMAIN TENGAH TERBAIK:
Safiq Rahim (Selangor)
Mohd Badri Radzi (Kelantan)
Rezal Zambery Yahya (ATM)
PENYERANG TERBAIK:
Mohd Norfarhan Mohamad (Kelantan)
Norshahrul Idlan Talaha (Kelantan)
Mohd Amri Yahyah (Selangor)
PEMAIN HARAPAN:
Mohd Rozaimi Abdul Rahman (Sabah)
Nik Mohd Shahrul Azim Halim (Kelantan)
Ashri Chu Chu (Sarawak)
JURULATIH TERBAIK:
Bojan Hodak (Kelantan)
B.Sathiananthan (ATM)
Irfan Bakti Abu Salim (Selangor)
PEMAIN PALING BERNILAI:
Mohd Badri Radzi (Kelantan)
Hairuddin Omar (ATM)
Norshahrul Idlan Talaha (Kelantan)
PEMAIN IMPORT TERBAIK:
Marlon Alex James (ATM)
Mohammed Ghaddar Mahmoud (Kelantan)
Jean Emmanuel Effa Owana (Negeri Sembilan)
Kategori pemain tengah,jurulatih,pemain import& pemain harapan terbaik yang menjadi kontroversi...Pemain tengah terbaik sepatutnya milik PIya @ RZY sebab dua pasukan yang mereka wakili beraksi di Final Piala Malaysia Dan merupakan juara liga super & perdana.Tapi sdh rezeki syafiq Rahim lagipun bagi MV dia mmg salah pemain tengah terbaik  di Malaysia.
Begitu juga dgn kemenangan Sathiananthan...ramai yg tidak puas hati sebab sepatutnya Bojan Hodak lebih layak sebab pasukan bimbingan merangkul kejuaraan tripple...Piala Fa,Piala Malaysia & Juara LIga Super..sedangkan ATM hanya menang Liga perdana.Siapa pun yg menang,Bg MV mereka bertiga yg dicalonkan semuanya yg terbaik..tp antara mereka semua ada yg lebih baik.
Ghaddar dikatakan layak menerima anugerah pemain import terbaik..sebab Ghaddar adalah penyerang terbaik kelantan,tapi Marlon(ATM) menang..mungkin sebab Ghaddar tak main final Piala MAlaysia..sedangkan Marlon penjaring Gol terbanyak Piala Malaysia...hohoho...
"pemain yang tiada menang pial pun boleh menang anugerah"...ni antara komen yg MV nampak Di Facebook...dan pemain yang dimaksudkan biasalah Syafiq & rozaimi...Harus diingat Rozaimi menang anugerah pemain Harapan dan mmg dia seorang yg berbakat...MV komen mcm ni bukan sebab dia org Sabah tp dia mmg layak dpt anugerah ni..Sebab pretasi dia sebenarnya mmg meningkat.
Apapun komen yang dikatakan oleh semua..keputusan ni telah dibuat...semoga keputusan ABSK 2013 akan ada pemain lain yang dicalonkan..supaya ada pelapis utk skuad negara...
Tahniah juga buat Lionel Messi yg dapat  Kasut Emas..Dan semalam kat berita kononnya Norshahrul Idlan talaha@ Mat YO nak keluar dr Kelantan & main utk Johor...tapi 2 permohonan beliau tidak diluluskan...dan Mot yo nekad utk meninggalkan Kelantan utk Johor..khabarnya gaji yg bakal dibayar RM80,000.00 sebulan...Kesahihan cerita MV nda tau..SO ada siapa2 yg tahu boleh kongsi..



Read More

Dugaan Pagi Selasa.

9:30 AM
Dugaan Pagi Selasa.
Tayar Kereta MV yg pancit
Salam ini cerita dugaan pagi selesa....MV mulakan dengan penuh dramatik...chewah...nda payahlah berdrama sgt.....hahaha,,,mcm biasa 6.30 am MV jalan sdh dr rumah..

Destinasi pertama Adalah TAska EMas Hijau...hantar wani..tiba2 Hubby ckp"mcam lain ni stereng keta cyg pandai pg kanan"..lepas Hubby pun buka cermin tgk tyar sebelah drive ada yg pancit atau tidak,.

"Cuba cyg tgu tempat cyg"...dan betul sekali MV tgk d luar tayar depan sdh kempis.."nah abg pancit sdh".."bah perlahan2 kita patah balik pg rumah tukar tayar"...nasiblah kami belum jauh kalau nak punya kuyak..hahaha

Si Wani sibuk2 jak
Sampai umah hubby ambil pekakas dan mula buat apa yg patut..MV pun buat apa yg patut juga..ambil gambar utk buat entry blog..hahaha...tension jak Hubby MV tp nda dia kasi suarakan..hahaha..dan tambah tension bila si adik pun sibuk2 menengok babah nya buat keja...

Proses tukar tayar
Tue dia proses tukar tayar..nasiblah Hubby yg bawa..kalau MV..nah ini kalilah..mmg menangis menelefn hubby,...sebab MV nda pandai tukar tayar ni geng belum berguru sama Hubby..hahahah..kalau suruh drift pandailah..(*minta puji lebih)
Ni lah Spare tyre yg bikin ketawa...size tayar motor..
Nah bukan alang2 dia punya jek..jek buaya tue...yg basar punya...kau ada???hahaha...jangan kamu marah...wahai Hubby ku sayang sebab ni lah ku syg kau..keterorran MU membuat ku teruja(*puji suami sendiri nda salah rasanya)


Ni keta yg sdg hubby bikin
Dalam entry lepas DI SINI Mv ada cerita pasal hubby buat kereta kan..sebab bengkel yg kami htr kereta 2 cuai...nilah keretanya....Hubby kena buat slow2..sebab keja...mlm baru dia buat..skg tinggal mau kasi naik gear box balik..sebab org bengkel tue salah pasang part dlm gear box tue...hehehe..

MV sayang Velentine DAveis @ Wafri ni buat selamanya...chewah..jangan cemburu.sekali sekala layan jiwang yg berkarat2 ni x salah kan..

JOm tambah TAbung HAW
Read More

Daftar Perolehan DONE!!

8:30 AM
Daftar Perolehan DONE!!
Ni buku yg telah siap didaftar perolehan pada isnin 29/10/2012

Salam...MV saja berkongsi tentang kerja MV buli kalikan..dilayan juga tue kan3X...nampak kah gambar diatas itu kerja MV yg sdh siap pada hari Isnin 29/10/2012...Apa yg MV buat dgn buku2 ni???nah inilah mau cerita ni konon..hehehehe
NAmpak buku Hijau+COp tue..
Kamu nampak gambar atas tue..dapat dibaca juga kan ditulisan di buku Hijau tue...Ini adalah salah satu proses utk mendaftar nombor perolehan buku di library MV...kamu nampak kah tue cop...ada 4 cop kan semua...cop biru tua tue ada 3 kolum(no.perolehan,no.panggilan & tarikh daftar)..kamu faham kah??jangan kamu bingung2 ar..hehehe..

Cop besi tue utk cop no perolehan,cop merah tue cop bulat LIbrary kena cop muka depan,m/s25 & m/s paling akhir..cop biru muda tue pula utk cop kat tepi buku tengok kat gambar pertama..tp MV cop tak lurus kan..hahaha

Ni buku utk didaftar pada Selasa
Ok sambung cerita...ada 2 baris buku lagi di troli yg MV kena daftar...alhamdulillah kelmarin selasa 30/10/2012...MV akhirnya dapat siapkan semuanya....jom tengok gambar di bawah ni...


Siap semua!!
Nah siap sudah...lepas ni kena katalog buku ni lagi...kena siap sebelum hujung bulan November...sebab kalau tak SKT MV nda tercapai..lagipun pembelian buku kali ni lewat..bulan 10 baru smpi buku...
Penat tangan menulis...
Dipersembahkan tulisan tangan MV yg tertulis di Buku daftar Perolehan..jangan kamu ketawa...penant ni MV tulis...sakit tangan..lama sdh MV nda pegang pen..selalu pegang mouse dgn keyboard jak


Dan skg meja sdh clear
Dan hati MV gembira pergi keja meja clear jak...hehehe....utk tatapan umum silalah tatp wajah empunya blog..chewah..bikin panas....paling manang ni orang..kau fikir!!
Pic Ni Bos MV yg Ambil...
Jom Klik Tabung HAW

Read More

Tuesday, October 30, 2012

Sarapan Dengan Aksi Terlampau Pasangan Kekasih.

2:24 PM
Sarapan Dengan Aksi Terlampau Pasangan Kekasih.

Salam..mesti ada yang emosi terganggu atau org sabah bilang nda ketantuan..sebab tajuk entry MV kali ni...Ni betul2 punya cerita woo..bukan mengarang semata...

Ini cerita pagi Isnin 29/10/2012...macam biasalah...MV & hubby jam 6.40 am mmg jalan sdh mau pegi kerja...kebetulan masa ni adik MV cuti..sebab demam jadi kami nda lah terkejar2 masa..sebab biasanya sebelum jam7.00 pagi kami mesti smpi Kingfisher,,,lepas tue sarapan di Restoran Mawie katering...

Biasanya kalau adik MV cuti MV akan sarapan di cafe..tapau pas 2 makan di library..tp kemarin mmg perut MV kosong...lapar tahap gaban sudah..smpi MV cakap sama HUbby"babah kita singgah makan d alam Mesra lah...cyg lapar betul ni.."

Hubby on saja...HaikalAyu pun ikut sja..sebab Memang MV time tue pening betul...jadi kami pilih Restoran Getaran Jiwa...Menu nasi lemak + teh o suam utk MV...Utk hubby Nasi lemak + telur mata kerbau + sosej+milo ping..jangan kamu terkejut tgk tue menu si HUbby MV..hahaha..dia makan dgn kakak ayu jadi kena lebih..sebab kakak ni kuat makan..oh ya...kuih keria 3 biji utk kakak ayu..

Untuk abg Haikal..MV suap..sebab kami mmg kurang mkn waktu pagi..kami serupa dr segi wajah..dan perangai tp nda ngam sebab ada jak yg mau di gaduh...hahaha...

Ok berbali pada tajuk entry...kamu pernah alami apa yg MV alami..Pasangan Kekasih beraksi manja depan MV..hilang selera mau makan..rasanya mau jak keluar dr restoran ni cepat2..Kenapa??MV cemburu...oh tidak...tiada makna mau cemburu...bikin tambah dosa...bikin terpesong akidah tgk drg ni...

Pinjam dr google
Nah kamu nampak gambar diatas...pasangan kekasih yg MV maksudkan ialah pasangan Lesbian....mak ai..geli betul tengok...sdhlah tue...MV dengar lagi dialog drg."tersayang",,,Hubby MV untung lah...MV yg sakit jiwa sebab MV duduk menghadap drg...

Sekejap berpeluk..tangan Si Lelaki(pengkid kot) sekjap menjalar ke pinggang..lepas tue jatuh ke bontot...hish bernafsu juga drg ni geli MV...nda cukup tue..terlaga2 pipi...terusap pipi..tolonglah jangankamu buat MV muntah hijau....

kamu Pernah alami benda mcm ni kah???jom kongsi...


*pssst..mama Qhayra..Mv keja library pej.setiausaha persekutuan sabah...Pem.perpustakaan S17 saja

Read More

Key Chain Tapak Kaki & Casing Broadband Yang Cute

1:37 PM
Key Chain Tapak Kaki & Casing Broadband Yang Cute

Tue dia Suzyanna YAp my real name
 Salam....Nampak tajuk entry MV....hari ni MV dapat dua gift...yg pertama dr ahli GSF iaitu Mama Qhayra..terima kasih bah Mama Qahyra  sudi bagi MV gift ni...jangan risau2 lagi...sampai sudah bah ni key chain...
Semoga ikatan ini terjalin selamanya


Pink gitu...
Untuk gift yang mama Qhayra bagi ni MV akan pakai Utk kunci Library MV....tq sgt2...yg ni HaikalAyu nda berebut sebab MV cakap gift kali ni mama yg ambil...nnt kalau ada lagi itu kamu punya....hehehe

Hijau My febret
Nampak tak chasing broadband yg hijau tue..Terima kasih buat Cik SUe..ni hadiah sebab jawab teka teki dlm blog dia..sebenarnya Dia ada pemenang sudah tp dia bg MV sebab Mv jawab 2 kali...

Terima Kasih buat mereka berdua...MV syang kamuorg...Kamu berdualah yg paling manang..Dan semua Follower pembaca blog ni memang paling mananglah....

Read More

Kuatkan Jantung Dengan Cara semulajadi

8:30 AM
Kuatkan Jantung Dengan Cara semulajadi

Jantung!!kamu sayang jantung kamu kah???mesti syang kan...Penyakit jantung koroner merupakan salah satu penyebab kematian.Ada 7 faktor risiko utama iaitu:

  1. peningkatan kadar kolesterol darah
  2. tridliserida & lemak lain
  3. peningkatan darah
  4. peningkatan kadar asid dalam darah serta gangguan ,metabolik
  5. diabetes
  6. obesiti
  7. merokok & kurang aktiviti fizikal.
Hari ni MV mau kongsikan beberapa sumber makanan semulajasi yg boleh membantu kita mengatasi penyakit jantung:

Sumber cik google





  1. Anggur-efektif dalam meredakan rasa sakit pada jantung & degupan jantung.Penyakit jantung dikatakan boleh dikawal dengan cepat sekiranya pesakit mengamalkan diet eksklusif dengan anggur selama beberapa hari.Jus anggur amat bermanfaat ketika seseoarang menghidap serangan jantung.
  2. Sumber Cik Google
  3. Epal-mengandungi komponen yg berfungsi menstimulasi jantung & amat bermanfaat bagi pesakit lemah jantung
  4. Sumber cik google
  5. Bawang Merah-mengawal kolesterol darah dengan mengoksidasi kelebihan kolesterol dan satu sudu kecil jus bwang merah mentah di pagi hari dikatakan amat bermanfaat dlm kes2 penyakit jantung.
  6. Sumber Cik Google
  7. Madu - mengandungi pelbagai komponen yang berfungsi mencegah smua jenis penyakit jantung.Madu bekerja menguatkan jantung & melancarkan perjalanan darah.Selain itu, madu juga efektif dalam meredakan rasa sakit pada jantung & degupan jantung.Makan 1 sudu besar madu setiap hari cukup utk mencegah semua jenis gangguan jantung. 
  8. Sumber cik google
  9. Asparagus-membantu mengatasi lemah jantung & pembesaran jantung,cuba campurkan ekstrak jus asparagus segar dengan madu(2:1).Ubat ni sebaiknya diambil 3 kali sehari.Pesakit jantung juga boleh mendapat manfaat dengan cara merebus sayur ni.
  10. sumber cik google
  11. Alfalfa-jus herba ini telah terbukti membantu sebahagian besar kes yg berkaitan dengan penyakit arteri & jantung.Biasanya hanya perlu menggunakan daun tanaman ini.Tetapi jus alfalfa terlalu keras jika di makan sendiri,olh itu lebih baik mencampurkannya dengan jus lobak merah dalam jum.yg sama iaitu sekitar 125ml.
  12. Vitamin E-memperbaiki fungsi jantung dengan cara membaiki sel2.Vitamin E juga meningkatkan perjalanan darah & kekuatan otot.Produk2 bijirin penuh & sayuran hijau,khususnya daun kubis lapisan luar merupakan sumber Vitamin E
  13. Vitamin C-melindungi kerosakan spontan pada dinding kapilari yg biasa memicu serangan jantung.Vitamin C juga mencegah peningkatkan kolestrol darah.Stress,marah takut,kecewa serta emosi seumpamanya mampu meningkatkan lemak & kolesterol darah.Tapi reaksi stress tidak akan bahaya sekiranya diet anda cukup Vitamin C seperti buah Sitrus yang terkaya dengan VItamin C.
Jadi sama2lah kita menjaga jantung kita dengan cara semulajadi ni..Info ni MV dpt drpd Majalah Mingguan Wanita...


Read More

Monday, October 29, 2012

Weekend Without HaikalAyu.

5:37 PM
Weekend Without HaikalAyu.
Salam...kamu nampak tajuk entry kali ni...paling manang punya tajuk kan..kamu ingat kamu jak pandai orang putih kah??MV pun pandai bah...hehehe..ini kalilah...mimang ada yg makan hati berulam jantung kali kan tengok tajuk entry ni..hahaha...

Bah kita smbung cerita..dalam entry yang NI..MV ada bagitahu kan yg dorang HaikalAyu nda ikut MV sama HUbby dan Wani balik KK..sebab mama & kakak MV buat sate utk diorang....

Jadi Si wani alone di rumah...main pun satu2 orang..kesian juga MV tengok tapi apa boleh buat kan...HaikalAyu masih di Beaufort..Jadi MV pun janji sama wani"baby tidur dulu..nnt mama buat bintang kertas kasi adik lepas bangun"..

So Si Wani pun tidur sebab mmg sudah mengantuk kali...hehehe...dalam wani tidur MV pun buatlah bintang yang MV janji...entah kenapa lah tiba2 mood mau buat bintang mcm masa muda2 dulu dtg balik..

Time muda ar...skg ni tua sdh kali...bulan dapan 27 tahun sdh..oh tidak...matilah bah..nda lama masuk 30...oh tidak...kalau dulu nda sabar mau umur 20 tahun tpi ni kali nda MV sanggup mau 30..buli kah tue kalau 29 tahun jak seumur2...

Nah melencong sudah MV ni...ok kita sambung kita punya cerita...MV buat lah dlm 20 bintang kertas tp MV nda ambil gmbr..nnt jak..nda juga rosak oleh SI Adik Wani..

Tapi semuanya jauh panggang dr api..bila SI adik dengan bangganya kasi koyak2 bintang tue..aduiyai..huhu..apa2 jaklah dik..dilayan kalau kau...paling manang kau ni adik..

OPss..jangan pening2 baca entry ni...hahaha...ni atas permintaan Izan MAma Mia..dia bilang dia suka bahasa sabah...jadi MV buat entry dlm bahasa sabahan yg simple..

Kalau mau belajar loghat tue MV nda berapa teror tp buli2 lah kalau kamu mau tau sikit2...hehehe...Jom kamuorg layan pic di bawah

Nampak  bintang kertas dalam cawan tue


MV penat buat Wani pegi koyakkan
tengok tue bersepah mainan oleh si wani
Posing seksi

Muka bosan sebab HAikalAyutiada di rumah
Tabing HAW

Read More

Bahaya Air Kosong Kepada Bayi

2:34 PM
Bahaya Air Kosong Kepada Bayi

Hari ni MV mau kongsi pasal bahaya air kosong kepada bayi.Ada segelintir ibu yg member bayi minum air kosong dengan alas an mahu membilas lidah bayi yang diselaputi dengan kesan putih yang timbul selepas menyusu..

Dan ramai yang tidak tahu perbuatan itu sebenarnya mendedahkan anak kita kepada pelbagai risiko kesihatan sehingga kan boleh meragut nyawa anak kecil anda.

PAsti ramai yang tahu bahawa susu ibu mengadungi 88% air.Oleh itu bayi tiduk memerlukan air tambahan seperti air kosong.Manakala kesan putih di lidah bayi boleh hilang hanya dengan dilap menggunakan kain.

Perlu juga kita tahu bahawa buah pinggang bayi masih belum matang penerimaan air kosong akan menyebabkan tubuh bayi mengeluarkan garam kesan daripada penghasilan cecair berlebihan dan akan menyebabkan aktiviti otak bayi akan terganggu.

Air kosong terlalu banyak dlm tubuh bayi juga akan mengakibatkan proses penyahtoksin.Simpton ini biasa ditunjukkan oleh bayi ialah meragam kerana tidak selesa,pening kepala,mengantuk,suhu badan rendah,bengkak di wajah,kekejangan & sawan.

Lima masalah yang timbul akibat perbuatan memberi bayi berumur 6 bulan ke bawah minum air kosong:

  1. Mengancam nyawa-kemungkinan air kosong yg kita beri mengandungi kuman & bayi terdedah kepada masalah cirit birit.
  2. Menghakis pelindung penyakit –air kosong yg diberi akan menghakis salutan pelindung yang dihasilkan susu ibu & ini boleh mendedahkan bayi kepada pelbagai jenis penyakit sehingga boleh meragut nyawa apabila system imuniti yang di bina rosak dek amalan minum air kosong berlebihan.
  3. Menyebabkan sawan tarik – Bayi dibwah usia 5 minggu sangat berisiko utk mengalami sawan tarik kerana sekiranya diberi terlalu banyak air,ia akan menyebabkan garam didalam tubuh cair dan mengakibatkan suhu bdan rendah,kembung & sawan tarik.Sindrom ini juga dikenali sebagai oral water intoxication.
  4. Merencatkan tumbesaran_ perut bayi sangat kecil,apabila perutnya dipenuhi air akan menyebabkan dia kenyang & kurang berminat menyusu ibu.Kesan bayi tidak mendapat khasiat yg diperlukan drpd susu ibu.
  5. Menjejaskan akal –tindakan memberi  air kosong kepada bayi di wal kelahiran boleh meningkatkan tahap bilirubin dalam darah.Pemberian air kosong pada hari pertama selepas bayi lahir didapati meningkatkan jaundis.Menurut pakar laktasi dari Kanada,Anne Kirkham,pemberian air akan memburukkan lagi keadaan bayi yg diserang jaundis sehingga boleh menyebabkan terencat akal.

 Tetapi apabila bayi sudah melepasi usia 6 bulan,kita boleh mula memberinya air.Namun harus diingat kita hanya perlu memberikan air sekadar yg perlu kerana sekiranya air diberi secara berlebihan akan menyebabkan bayi kita mengalami kembung perut & tidak mempunyai selera makan.

Dan setelah anak kita berusia 1 tahun,kita tidak lagi perlu menyekat jumlah air yg diambilnya.

Info ni MV dapat drpd Majalah PA & Ma edisi Nov...dan MV masa AyuWana berumur 6 bulan ke bawah..mmg MV tak bagi drg minum air kosong..sebab drg Fully BF..Abg Haikal MV tak sempat jaga sebab masa dia umur 3 minggu...MV terpaksa tinggalkan dia utk lapor diri Ke matrik Johor..masa tue bercerai susu ibu dgn Abg Haikal mmg saat yg paling perit....
Read More

Besok Sajalah!!

12:41 PM
Besok Sajalah!!

Sabtu lepas...MV hubby & Wani balik dulu ke KK..HaikalAYu tinggal di BFot...sebab mama MV & kakak MV buat sate dr daging korban...Jadi esok drg balik naik keretapi...Kenapa MV balik awal??

MV terpaksa balik awal sebab HUbby mau buat kereta...dlu MV pernah bagitahu kan yg kereta MV hantar kat bengkel..tp ntah macam mana bengkel tue buat keta cuai...

So Hubby buat keputusan buat kereta tue sendiri...dia nak turunkan gearbox...nak check enjin katanya..huhu.MV nda pandai sgt pasal kereta ni...tp kesian x kan Hubby balik sorang..nnt siapa nak bagi masak pula..

Malamnya kami pergi kedai beli barang...MV cakap kat hubby"abg jom tengok sana Ramai Jaya...macam banyak baju cantik2..."Bah di mana parking.."abg berhenti jak di tepi...cyg tengok2 jak dr luar"(boleh pula tengok dr luar)

"Ok jom jalan....""cakap mau beli baju..tp nape nda turun.."hubby kebinggungan,,,,"besok sajalah..hujan skg ni"...MV ni ada 1 habit..kalau hubby suru pegi beli baju utk diri sendiri mmg payah..sebab MV tak pandai pilih..alih2 MV tak jadi nak beli pun..

"hujan bah skg ni..esok sajalah"...sekali wani menyampuk"babah..besok sajalah...hujan ni..."dan bukan sekali dia cakap tapi dia ulang 2 3 kali...dan kami bertiga terus ketawa dalam kereta..
Nah kau..sampai sepet lagi mata ketawa..

Suka betul dia..
Read More

Abg Haikal Vs Memandang Awan???

12:14 PM
Abg Haikal Vs Memandang Awan???

Pada sang mentari
Yang sering menjadi saksi
Akan segala rahsia cinta
Malam yang berbintang
Yang beralih sendiri
Menanti dinihari kembali

Bagai arus yang mencari
Penghujung buat ku pasti
Hamba yang menyerah cinta
Kepada yang ingin dicinta

Ku akan terus berlari
Mengejar awan yang pergi
Di selangit seribu mimpi
Saat ini, bertemu diriku

Hujankan diriku
Dengan sentuhan jiwa
Biar menjadi kasih abadi

Bagai arus yang mencari
Penghujung buat ku pasti
Hamba yang menyerah cinta
Kepada yang ingin dicinta

Ku akan terus berlari
Mengejar awan yang pergi
Di selangit seribu mimpi
Saat ini, bertemu diriku

Heyyh, sering kali ku terleka
Wajah indah didepan mata
Lidah kelu untuk bicara
Kini bila kau tiada
Tak terungkap rasa kecewa
Nafas ku bergetar memandang ke awan

Ku akan terus berlari
Mengejar awan yang pergi
Di selangit seribu mimpi
Saat ini, bertemu diriku [2x]

Bertemu diriku
Bertemu diriku

Tue dia lirik lagu Memandang Awan by Sharifah Zarina..Kenapa MV buat entry pasal lagu ni??sebab My Haikal pandai betul nyanyi lagu ni...MV perasan masa dlam keta mau balik kg...masa tue dengar hot fm...

DJ tue pasang keratan2 lagu yg bakal dimainkan..."ku akan terus berlari...mengejar awan yang pergi.."tiba2 abg haikal sambung"Di selangit serribu mimpi..saat ini,bertemu dirikuu"...

MV & Hubby berbalas pandangan...& tersenyum...Sebab MV sendiri pun nda tau bait2 lirik lagu ni...hohoho...Abg2 kalau menyanyi nombor satu betul..jom layan pic di bawah

Cuba teka abg haikal tengah menari apa?

Snap pic sendiri..abaikan latar belakang tue...
Oh ya...dlm entry ni ada 3 Wanita yang tak sempat join Bloglist.. dan MV masukkan kamu bertiga di BPMMV...nnt kamu cek ar...


Tabung HAW

Read More