September 2015 - All About Love

Tuesday, September 22, 2015

1 tahun 9 bulan sudah

5:36 PM
1 tahun 9 bulan sudah
Assalammualaikum...


Pejam celik pejam celik..anak kecil mv ni dah setahun 9 bulan..syukur dikurniakan anak secomel dan sepintar ini...amin...


Penyeri hidup..penglengkap keluarga....semakin banyak yg dia tau...skg dia dah pndi nyanyi lagu bapa ku pulang dari kota....n lagu jdt,,,hihi

bila mkn dia akan angkat tangan baca doa....sejuk perut tengok telatahnya...abg kakak pun syg sgt dekat dia...



semoga adik menjadi insan berguna,,,amin...dia kalau tanya anak sapa..dia akan jawab ikut mood..klo dia marah mv dia ckp dia ank abah..klo marah abah dia ckp dia ank mama..tapi klo marah mama babah..dia ckp dia ank kakak...kikiki...comel kn
Read More

Friday, September 18, 2015

Lagi Dan Lagi

4:08 PM
Lagi Dan Lagi
Assalammualaikum...
tudung pilihan ayu
Ni namanya penyakit berjangkit hahaha...tidak tidak..menambah koleksi tudung aj lagi...tapi beli 2 jer....so jadi lah 99 koleksi dalam simpanan.....MV ambil blue label paris stripe dan blue apa ntah ni.... 
macam biasa anak2 melaram dgn tudung mama
 tudung biru kakak ayu yg pilih....cantik katanya.....kena pilih betul2...sebab nak beli 2 helai jer ...so kena kawal nafsu..sebab semua tudung nampak cantik..hahaha....dah rasmi tudung biru ni ...

siap bawa pegi main bowling...yang mana...bola asyik masuk longkang..hahaha....sapa ada koleksi ni kita geng...jom selfie...

Read More

Thursday, September 17, 2015

Hadiah Contest Aidijuma

5:03 PM
Hadiah Contest Aidijuma
Assalammualaikum....

hadiah yang bakal diterima....
Wah bestnya..tak sabar pulak tunggu hadiah ni.....patutlah berat hati nak ambik tudung design ni...yeah..ada baucar lagi...best...MV suka...
Read More

Menang Contest Instagram Aidijuma

4:56 PM
Menang Contest Instagram Aidijuma

yeah menang
Assalammualaikum.....

Alhamdulillah rezeki sempena hari Malaysia semalam 16.09.2015... @aidijuma ada buat contest....teka warna jacket yg dia pakai..untuk pengetahuan korang MV dah banyak kali join contest....tapi tak pernah naik nama...sebab kadang lambat komen 

kiranya kali ni rezeki lah..tak sabar nak tunggu hadiah yg datin bagi....hihi...korang followlah ig @aidijuma ni...dia selalu buat contest.....manalah tau rezeki korang kan.....
Read More

Monday, September 14, 2015

Melaram Tudung Mama

5:20 PM
Melaram Tudung Mama
Assalammualaikum..
model tudung aj mama
Tu dia...dua beradik melaram dengan tudung aj mama yang baru....si kecik syamimi pun dah pandai dah....ni masa kakak ayu xda..balik kampung...kalau tak confrim tiga anak dara bergaya sakan....
bila dua beradik ni mula posing 
tak sangka anak gadis mama ni dah pandai nak bergaya....tengok jer cara dorang bergambar tue....siap posing comel...haha....lepas tu...nak aja mak dia gayakan tudung ...tanpa bantahan okey
ber"nautical blue"
ada anak perempuan ni...beli tudung banyak2 pun takpe..depa boleh jadi waris tudung mama...walaupun hanya tudung sahaja....lepas ni kita tambah koleksi....

skg dah ada 97 helai..nnt kita cukupkan 100 ya...ayuwanimimi.....sapa ada tudung ni..mari selfie..hihi
Read More

Sunday, September 13, 2015

Tudung Wl Aidijuma Yang Baru

7:30 AM
Tudung Wl Aidijuma Yang Baru
hasil dari mencandat untuk mv,kakak n kawan
Assalammualaikum...

menambah koleksi tudung aidijuma lagi kita....kali ni beli 3 jer dari 8 design...ambik wl aj full cat,aj donut..n yg kuning lupa apa nama.....boleh rm30..sebab yg wl ni murah jer...rm10 sehelai...

MV tolong beli untuk kakak & kawan...berpenat beratur nak masuk.. bila turn bayar boleh pulak itu staf aj cs sabah tegur"ni last ya.."sentap lah...terus MV jawab " saya baru sekali masuk" ko cakap begitu...

sedangkan ada orang lain dari pagi hingga petang sudah masuk mau 6 kali nda pulak kamu tegur...down terus...iyalah MV sudahlah beli untuk pakai sendri...masa beli yg ni mv tolong org lain beli design yang mv tak ambik 

hish kadang x faham dengan dorang ni..orang yg masuk berulang kali tak mau tegur..orang yg masuk sekali pula ditegur..cakap ni last yea...sakit pula hati MV....

korang sapa yang ada design ni..kita geng...


Read More

Saturday, September 12, 2015

Pujangga

7:30 AM
Pujangga
Assalammualaikum....


Semua orang tak datang dengan kesempurnaan...pasti ada cacat celanya...mungkin ada yang cantik...ada yang pintar...kurus..gemuk...tapi itu semua bergantung pada hati...putih hati maka indahlah semuanya

Ulang tayang kehidupan...kadang kita melihat kejadian sama berulang kali,,,namun  jarang kita berfikir...kenapa dan mengapa...apa dan siapa....melihat sesuatu sebagai satu pengalaman dalam kehidupan adalah yang terbaik untuk dijadikan panduan hidup agar tidak tersasar dari landasan...

Zaman beredar dengan pantas tanpa kita sempat merasai...terkadang bila kita termenung kita teringat kenangan waktu kanak-kanak yg indah tanpa masalah...zaman sekolah yang penuh nostalgia...sekarang adalah waktunya...untuk kita melkar sejarah..untuk dikenang dunia...

Yakin....jika kita mempermudahkan urusan seseorang Insyaallah urusan kita juda dipermudahkan....begitu juga rezeki..percaya rezeki ada di mana2...rezeki itu luas..bukan hanya pada harta..tapi sebaliknya...mungkin kita kaya tapi xda keluarga....walau kita miskin namun kita punya keluarga...

Antara sedar atau tidak...kita selalu mahukan yang terbaik..menjadi yang terbaik...namun kita lupa dalam kita mencari dan menjadi yang terbaek kita telah menguris hati dan perasaan org lain ....

Nasihat jangan sekali-kali kita abaikan..ingat lah walau setinggi mana pun darjat kita...bila nasihat itu berguna terima lah..buang ego...lapang kan dada insyaallah ada hikmahnya...

Niat tak boleh menghalalkan cara....ingat nak berjaya macam mana pun..salurannya kena betul..jalannya kena lurus...

Angan2 tak menjadi kenyataan tanpa usaha...berusaha lah mencapai segalanya ....dengan kudrat yang ada...dengan keyakinan yang ada...


**saja....bermadah..ni lah kalau budak sastera merindui bidangnya...
Read More

Friday, September 11, 2015

Masakan Ekspress

7:30 AM
Masakan Ekspress
masak ekspress beginilah rupa
Assalammualaikum....

Masakan Ekspress,,,,yg mana kita ambik masa x smpi 30 minit pun nak sediakan..ni cerita MV rabu lepas....oleh kerana HaikalAyu cuti sekolah rendah sebab UPSR..memang MV dan suami balik rumah lunch....kalau berdua biasanya kami lunch kat restoran jer...

Kebetulan masa tu malas dah nak makan ayam...singgah gerai tepi jalan beli ikan masin dan fish cake...smpi rumah terus berperang di dapur,,maka terhasillah :-

  • telur dadar
  • sambal ikan masin
  • terung bakar 
  • sayur kubis+fishcake
Masak sekejap jer...tapi macam lipas kudung lah..tangan laju jer buat itu ini....bila makan dengan nasi panas...pergh terangkat sebab ada sambal ikan masin dengan terung bakar....korang nmpk ada dua bekal makanan...

itu untuk haikalayuwani makan di ofis..taulah ofis MV sejuk...budak cepat lapar...so bawa bekal ni utk dorang.,,nak beli makanan jajan kejap jer..pastu lapar...sekali bawa nasi terus kenyang smpi mlm....

Malam lewat sikit makan dalam 8.30 pm...MV masak tomyam ayam jer....first time masak tomyam tanpa guna pes yg jual kat kedai....yeahhhh....

Wani cakap mama saya pandai masak....hahaha....mana2 anak...masakan ibu adalah yang paling sedap bagi seorang anak..walaupun hanya telur dan nasi....
Read More

Thursday, September 10, 2015

Ayam Penyet MV

8:42 AM
Ayam Penyet MV
Assalammualaikum...

Abaikan hiasannya
Ayam Penyet MV...first time korang dengar..haha of course lah sebab MV means mrs velentine....so ayam penyet ni kalau nak kena cari MV hahaha...walaupun perancangan nak buat ayam penyet ni datang tiba2...

Datang tiba2 bila sampai jer rumah terus cakap dengan MR Velentine..kita makan ayam penyet lah...dah dia ok...MV buat jak lah....dengan bahan yg tak cukup akhirnya jadi juga lah ayam penyet tue..

ada ayam..sayur kubis terung dan timun...tempe xda..dab sambalnya...sambal yg hubby cakap meletup kihkih..sengaja buat tak pedas sgt sebab haikal nak makan sambal juga....

ni sebenarnya bukan cubaan pertama..tapi kali pertama buat ayam penyet tak cukup bahan..sebelum ni cukup bahannya semua....ada rasa nak order tak ayam penyet ni...

haha ok bye...(**larik sebelum kena kecam)
Read More

Wednesday, September 9, 2015

Stadium Shah Alam Berasap

10:03 AM
Stadium Shah Alam Berasap
Assalammualaikum...

Sumber google

tengok live kelayakan piala dunia Malaysia vs Arab saudi..yang mana pada minit ke-70 Malaysia mendahului tetapi tidak bertahan lama apabila minit ke 73 Arab Saudi menyamakan kedudukan....

Selang 3 minit kemudian...gol kedua Arab Saudi sekaligus merangkap gol kemenangan...apabila perlawanan terpaksa dihentikan kerana Ultras Malaya membaling suar ke dalam padang pada minit ke 87 ...

ingatkan baling satu..sekali banyak dah....dah macam suasana perang pula..dengan bunyi roket bagai....mmg dah dirancang oleh ULtras Malaya...sebagai tanda protes kepada FAM....

Dan keputusan  malam semalam Malaysia kalah kepada Arab Saudi 2-1....
Read More

Rabu Tanpa Kata

7:30 AM
Rabu Tanpa Kata
Assalammualaikum...


dia nak juga pakai aj....

terlebih aktif dapat hadiah kat muka

selfie dua beradik....mata besar vs mata sepet
Rabu tanpa kata...tapi ada kata2 juga..sikit jak lah 
Read More

Tuesday, September 8, 2015

Asam Pedas Untuk Dia

4:04 PM
Asam Pedas Untuk Dia
Assalammualaikum....

Asam pedas untuk dia....korang mesti ingat drama atau pun novel kan..tapi entry ni xda kena mengena dengan kedua-duanya....takda kaitan langsung,,,

asam pedas ikan keli
ini al-kisah anak solehah MV..wani syazwana....dia kalau MV masak...asyik tanya asam pedas kah tu mama...haritu masak keli masak kari...dia rasa sedap...terus esoknya rq....mama wani mau asam pedas lagi...

oleh kerana asyik ulangan pertanyaan asam pedas kah tu mama??so akhirnya MV tunaikan permintaannya....terhasillah asam pedas versi MV utk anak tersayang....pedas buli tahan...tapi wani makan siap bertambah2 nasi...

pedas..tapi sedap mama...itulah ayat dia ulang...kalau asam pedas ikan keli/pari dia akan makan ikannya...tapi kalau ikan lain dia just makan kuah n nasi putih..tapi itu pun boleh bertambah2 nasinya...

selfie di hp mama
kiranya febret makanan dia adalah asam pedas....wani ni lebih suka makanan berkuah dari bergoreng....sebab tue kalau MV masak asam pedas kuahnya lebih....sebab karang nak kecukupan untk wani
Read More

Monday, September 7, 2015

" BROOCH Mini Giveaway"

4:29 PM
" BROOCH Mini Giveaway"
Assalammualaikum..

Jom Join 
Nampak kat blog cik sue...So MV join lagipun syaratnya simple jer..tak perlu nak follow banyak2..just blog dia jer...dan like page kat fb

MAri lah join..support adik ni...
Read More

Dari Dapur Kecilku

4:12 PM
Dari Dapur Kecilku
Assalammualaikum....
bihun goreng ayam + air sirap limau 
 lama tak update entry makanan...hahaha....kali ni kita update entry makanan lah ok...ni cerita dari dapur kecil MV...cerita minum  petang sabtu dan makan tengahari ahad lepas..tiba2 mood rajin dah mai...terus teringat kulit popia kat peti ais...sebenarnya beli kulit popia ni untuk buat batang buruk chese tapi masa xda...tu yg terperap di peti ais

popia goreng + milo horlick
sabtu tu dengan berbekalkan bahan yang tak cukup... isi ayam+sayur kacang+telur..makan dapat lah buat popia goreng inti ayam kacang bertelur...hahaha...pandai jer bagi nama kan...

masa buat memang berperang di dapur sendiri..abang n syamimi asyik ke dapur..mama buat apa..."pergi depan jak abg..bawa adik"...MV buat dalam 35 biji....dan anak2 habiskan dalam masa x sampai 10 minit....walau hanya bercecah sos cili....

esoknya ulangan lagi popia goreng,,.tapi kali ni inti telur +sardin jer....buat breakfast pagi..gambar tak sempat snap...sebab anak2 makan dengan gembira..paling happy wani sebab kali makan dengan sambal nasi lemak...tak pedas katanya...lagi sedap dari semalam dia cakap...

tengahari Mr Velentine cakap..hari ni kita makan mihun goreng jak lah...so dah rq dari suami..kita masak lah kita permintaan....maka terhasillah bihun goreng ayam..disirami telur goreng hahaha.....puas hati sebab suami & anak makan bertambah2....

malamnya...MV tak tau nak masak apa..dan yang bestnya Mr Velentine yg masak...dia masak ayam masak sos..anak2 dia makan bertambah2...MV pulak tak bertambah sebab kena suap syamimi....tak jumpa nasi sehari..seleranya menjadi....

ok sekian karangan hari ni...wah tiba2 entry kali ni panjang lah pulak...korang masak apa weekend hari tuh ....
Read More

Thursday, September 3, 2015

Jam Dinding Buatan Sendiri

11:42 AM
Jam Dinding Buatan Sendiri
permintaan kakak...
Assalammualaikum....

dah lama kakak ayu minta tolong buat jam dinding kertas ni..untuk kerja seni sekolah...dia siap beli piring kertas lagi dari sabtu lepas....tapi mama dia sibuk overtime masa tue...lepas balik kerja mimi pulak muntah2...

esoknya kakak n abg pula diserang gastrik..so memang tak terlayan permintaan anak MV ni....semalam....dia minta tolong lagi..dia dah gunting kotak dalam bentuk bulatan...ada 5 semuanya....

"mama tolong bah buat kan kakak jam"...MV cakap bah masukkan dalam beg mama..esok mama buat di ofis....

dia  punya jam tu dah siap....tinggal minta buat jarum..sekali MV tengok nombor nya tak betul..so MV buatkan yg baru....macam di gambar tuh..nanti dia tinggal tambah hiasan...kalau uolls nak tau....

hiasan kelima2 jam yg dia dah buat tue..semua ada tulisan Allah dalam jawi..Subahanallah kakak....sejuk hati mama....kakak n abg sekarang dah pandai baca jawi..dah pandai hafal surah....

semoga kakak dan abang terus belajar ya...oh ya MV buatkan dua jam ni sebab takut nnt bila abng haikal nampak nnt tak jadi gaduh...abg haikal dah siap jamnya masa sabtu..maklumlah abg ni ada seni....

kalau kakak mmg akan nangis kalau masuk bab lukis melukis ni...kesian..cantik tak jam yg mv buat???

hahaha larik.....
Read More

Wednesday, September 2, 2015

Sambutan Kemerdekaan Tabika/Taska Kemas KPKPS Anjuran Bersama Perpustakaan Psups

3:59 PM
Sambutan Kemerdekaan Tabika/Taska Kemas KPKPS Anjuran Bersama Perpustakaan Psups
Assalammualaikum
acara potong kek....
Ini cerita semalam....throwback lah kiranya...Sambutan Kemerdekaan Tabika/Taska Kemas KPKPS Anjuran Bersama Perpustakaan Psups....sepatutnya kena buat sambutan pada 31 ogos..memandangkan kebanyakan ibubapa terlibat dengan perbarisan sambutan merdeka negeri sabah..so Kami selaku ajk tabika/taksa kemas kpkps buat lewat sehari sambutan ni....
posing d awal pagi...pakai aj blue label merdeka
sambutan ini dianjurkan bersama dengan library tempat MV kerja....so kiranya MV ni merangkap AJk & jawatankuasa penganjur bersama....eh sama jer kan....hahahaha..2 in 1... so selaku ajk MV dapat baju free...baju sehati sejiwa..MV suka designnya walaupun hanya t-shirt
temanya hijau..baju sukan dorang jer
antara aktiviti yang dijalankan semalam :-
  1. kanak-kanak tabika/taska kemas kpkps berarak sambil menyanyikan lagu Tanggal 31..perarakan ini diringi oleh ibubapa yang hadir...alah berarak dalam bangunan jer...
  2. nyanyian lagu kebangsaan(Negaraku,Sabah Tanah Airku)...lagu Kemas....
  3. Nyanyian lagu Keranamu Malaysia, & Jalur gemilang...kesian wani..dia lupa nak minta ajar lagu keranamu Malaysia...dia minta ajar lagu jalur gemilang jer....
  4. bacaan ikrar & doa oleh kanak2 taska
  5. persembahan koir oleh kanak-kanak tabika dengan lagu "kamilah anak Malaysia"
  6. pertandingan mewarna tabika 
  7. pertandingan pakaian tradisional taska
  8. pertandingan karaoke patriotik untuk ibubapa
MV tak join pertandingan...MV terlibat dalam mengendalikan pertandingan mewarna sebab dijalankan di perpustakaan...

Tahniah buat adik2 yang menang...dan ibubapa yg menang..buat wani...you already do you best dear...masa tak cukup....dia tak siap warna tulisan Malaysia #sehatisejiwa 58 tahun merdeka....dia nak cantik..nak menang..tapi masa dia tak pandai adjust..40 minit...kalau 1 jam...mungkin wani siap...

Apa2pun saguhati pun ok bah sayang....
Read More

Tuesday, September 1, 2015

Aj Magical Girl

5:41 PM
Aj Magical Girl
Assalammualaikum...

Comel design ni kan....
**sapa ada design ni angkat tangan..mula2 nak up entry gambar ni sabtu tapi tak terup2..hahaha....dah taip sekali save kat draf...jadi basi sudah..haha
Read More